World of Stories
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PříjemLatest imagesHledatRegistracePřihlášení

Maťulka: Moje koniny o koních...

Goto down 
2 posters
AutorZpráva
Maťulka
Redaktor veterán
Redaktor veterán
Maťulka

Female
Poeet p?íspivku : 87
Záliby : Ráda rajtuju na koníkách!!!!
Registration date : 29. 08. 08

Maťulka: Moje koniny o koních... Empty
PříspěvekPředmět: Maťulka: Moje koniny o koních...   Maťulka: Moje koniny o koních... EmptySat Dec 20, 2008 5:21 pm

Takže tuhle povídku chci strašně věnovat Clipovi z Velké Pardubické, který při závodu ošklivě spadl a utrhl si nohu, náhle ho odstřelili. A vlastně ne jenom Clipovi, ale i všem koníkům co měli takovýhle osud.
Povídka je celkem dlouhá, snad to nevadí a prosím piště komentíky, snad se vám bude líbit. Smile

Cesta k cíli
Maťulka: Moje koniny o koních... T000wy9

„A konec sezóny parádně zakončila Emily Maltesová s koněm Tobianem.“ Tak tohle byl opravdu nejlepší závod jaký jsem kdy viděla. Parkurové závody sleduji už dlouho. Já sice jezdím, ale ještě jsem nikdy neskákala. Vždycky jsem si to chtěla zkusit, ale v naší stáji na to nejsou podmínky. Emily Maltesová byla mým vzorem. Ani jeden její závod jsem si nemohla nechat ujít. Třeba jsem ho viděla v televizi nebo na živo, vždycky to byl zážitek. Nikdy jsem se sní nesetkala na živo, ale bylo to moje tajné přání.

„Ahojte holky!“ Pozdravila jsem všechny v konírně. Byla tam opravdu super parta holek. Byli to opravdu kámošky a zažila jsem s nimi opravdu hodně dobrodružství.
„Ahoj Myshelle. Tak jak sis včera užila konec sezóny?“ Zeptala se mě jedna z mých nejlepších kamarádek. Včera tam nemohla jet, má totiž trochu ostřejší rodiče.
„Bylo to vážně super. Každý závod mě láká k parkuru. Dostala jsem nápad, sice se vám asi líbit nebude, ale za pokus to stojí.“ Začala jsem s mým nápadem, o kterém jsem přemýšlela skoro celou noc. Holky se kolem mě postavili, opírající se o vidle a lopaty.
„Tak povídej.“ Ďobla do mě Kelly.
„Vím, že jsme si slíbily, že to ani jedna z nás neudělá, ale já bych si strašně chtěla splnit svůj sen. Přemýšlela jsem, že bych odešla vedle do stáje, kde mají jenom parkurové koně a jsou skoro nejlepší.“ Zaculila jsem se a zčervenala. Vedlejší stáj byla špičková. Měli tam ty nejlepší koně, každý rok, každou sezónu vyhrávali. Ale ve stáji jim chyběla láska. Láska ke koním tam nebyla.
„To si děláš srandu?“ Sklesla Kelly a mlčky odešla nabírat seno. Ostatní holky jen odešli a mezi nimi šel slyšet jen šumot hlasů. Ach jo. Copak je na tom něco špatně, že si chci splnit svůj sen? Začala jsem si balit věci ze své skříně. Snad mě tam vezmou.
„Ty to opravdu myslíš vážně? A co Rolex? To chceš od něj jen tak odejít? Kdo se o něj bude starat? Vždyť on tě potřebuje?“ Kelly to prostě nepochopila.
„Já se tady budu chodit dívat. Myslíš, že bych vás tady jen tak nechala?“ Zavřela jsem skříňku, naposled se pomazlila s Rolexem a namířila si to naproti do stáje. Srdce mi bušilo čím dál víc, když jsem se přibližovala. Ze stáje vyšla nějaká paní. Sjela si mě pohledem od shora až dolů.
„D-dobrý den.“ Pozdravila jsem ji a začervenala se.
„Dobrý den. Potřebujete něco?“ Zeptala se mě přísným tónem.
„Já bych…totiž…chtěla bych se k vám přidat.“ Vyšlo ze mě. Rukama jsem nervózně přejížděla po tašce a podívala se do země.
„Ale to nejde jen tak.“ Zakroutila hlavou. „I když...“ Na chvíli se odmlčela. „…máš nějaké zkušenosti s ježděním?“ Přiložila si ruku k bradě.
„Ano, mám. Chodila jsem vedle.“ Ukázala jsem za sebe. „Ale chtěla jsem skákat.“
„Aha. Pojď dovnitř.“ Otočila se a šla. Já ji následovala. Když jsme vstoupili, všichni na mně pohlédli. Cítila jsem se trapně. Najednou otevřela dřevěné dveře. Byla to asi klubovna. A vedle ní byla šatna.
„Tohle bude tvoje skříňka a chci si tě prozkoušet. Takže si osedláš toho bílého flekatého koně co je až na konci stáje. Počkám tě v malé hale. Holky ti když tak ukážou. Jo a vem si tuhle uzdečku pokud nemáš svoji a tohle sedlo.“ Vše mi dala do ruk.
„Eh..jasně.“ Začala jsem na sebe oblékat své bílé rajtky a černé chapsy. Nasadila jsem si helmu, boty a rukavice s bičem jsem nesla v ruce spolu se sedlem a uzdečkou na rameni. Došla jsem k boxu, který mi byl určen. Kůň jménem Duha tam stál a čekal.
„Jsi fakt hustá. Doufám že umíš jezdit a umíš se dobře držet.“ Ozvala se zamnou holka, která právě praskla obrovskou bublinu z její žvýkačky. Ostatní holky se chichotaly.
„Proč?“ Pohodila jsem na ni nechápavý pohled.
„Honě štěstí. Pojďte holky, chci to vidět jak bude padat.“ Odešli do haly, kde jsem měla jezdit.
„Nány pitomé.“ Zabručela jsem si pod nosem a otevřela box. Kůň se mi otáčel, ale já si ho uvázala. Dotáhla jsem si sedlo a popravila lícnice. Nasadila jsem si rukavice a bič jsem nesla v levé ruce. Vyvedla jsem Duhu do haly.
„Už jsi tady? Tak to je super. Nasedni a chvíli ho krokuj.“ Řekla lhostejně paní, která byla zřejmě majitelkou téhle stáje.
Tak tedy jsem si nasedla. Duha byla v pohodě. V kroku byla moc hodná.
„Tak. V tomhle rohu začneš klusat a potom změníš směr v třech vlnovkách.“ Ukazovala bičíkem majitelka. Došla jsem do rohu. Naklusala jsem Duhu a změnila směr. Pořád jsem ale nevěděla, proč ty holky chtějí vidět jak padám. Vždyť ten kůň je naprosto normální. Nebudu se zatěžovat nějakými děvčaty.
Klusala jsem asi deset minut pořád dokola. Sem tam jsem udělala to co mi řekla majitelka. Už jsem začínala být nervózní a dělalo se mi sucho v krku.
„Jsi připravená? Támhle nacváláš a drž se!“ Dobře. Zasedla jsem a pobídla jsem Duhu. Zrychlila klus, ale cválat nechtěla. Použila jsem tedy bič. Trochu jsem ji pleskla po pleci. Nacválala jsem, ale ze cvalu mi tryskala po té malé hale. Byla neovladatelná. Vyhazovala mě, házela mi hrby. Snažila jsem se jí uklidnit, ale nešlo to. Nakonec se mi postavila na zadní. Vypadli mi třmeny a já už měla vážně strach. Tohle je v pytli. Nevezmou mě. Duha mi hodila ještě dva hrby a nakonec se mi postavila na přední nohy. Což se mi ještě nikdy nestalo. Přepadla jsem. Spadla před ní a ona mě ještě přeskočila.
„Bože to ne!“ Chtělo se mi brečet. Bolely mě trochu žebra, ale bolest nebyla silnější, než strach, že nikdy nebudu skákat a nikdy nebudu jako Emily.
Majitelka se najednou nade mě přísně postavila. Seděla jsem bezmocně na zemi.
„Děvče. Vím a vidím na tobě, jak moc bys chtěla být jako všechny tady. Ale bohužel. Pokud nezvládneš uklidnit koně, nemáš u nás šanci. Tady jsou opravdoví šampióni.“ Podala mi ruku a já vstala. Pokývala jsem hlavou a odešla si pro věci. Převlékla jsem se a brečela.
Jak jsem mohla být tak naivní a myslet si, že se dostanu opravdu mezi šampióny. Co mě to popadlo? Hodila jsem si tašku přes záda a couravým krokem odcházela ze stáje. Cestou jsem uviděla ty holky, jak odsedlávají Duhu. Něco si tam špitaly. Otevřela jsem dveře od stáje a viděla na naší stáj. Viděla jsem jak se holky v kroužku prohánějí na koních. Asi hrajou na honěnou. Odešla jsem domů. Máma zase nebyla doma. Byla jsem ji ukradená. Zajímala ji jenom její práce a na mě skoro vůbec čas neměla. Odešla jsem do pokoje a zamkla se. Celý večer jsem probrečela. Vrátím se do naší staré stáje.

Druhý den brzo ráno, jsem jela na kole ke koním.
„Ale, ale? Ty ses nám vrátila?“ Kelly stála ve dveřích, jako by to tušila, že přijedu.
„Bože. Nech mě být.“ Naházela jsem věci do své staré skříňky a šla pro seno.
„Víš o tom, že dneska tady přijede nový kůň? Nějaký First Champion. Bývalý parkurový kůň. To je vše co mi řekl majitel, teda Ocko.“ Začala se smát. Já ale ne. Už to jméno ve mně probudilo jakousi naději.
„Kdy má přijet?“ Zeptala jsem se.
„Zítra. Je to opravdu nečekané, protože nám to řekl na poslední chvíli a navíc…“ Přerušila jsem ji.
„Kdo ho bude jezdit?“
„To nevím, víš to zatím jenom ty a já.“ Pokrčila rameny.
„Takže si ho zamlouvám já.“ Odložila jsem vidle a šla se projít na chvíli do lesa. Je tohle možné? Když jsem večer usla, zdálo se mi, že jsem na závodech s koněm jménem First Champion. Závod jsem sice vyhrála, ale najednou kolem mě byla tma a sem tam nějaký člověk, náhle jsem se viděla jak strašně brečím a nakonec jsem se probudila.

Celý den, byl takový napjatý. Čekal jsem, že se něco stane. Moje děti, které se o mne staraly, byli u mě nějak moc často. Pořád mi šeptaly, že mě mají rádi a že pořád zůstanou semnou. Tak sakra, kde je teď Cleo. Cleo, která se o mě starala od té doby co jsem tady. Vždycky přišla a utěšila mě, ale teď tady není. Jak je to možné? Přece mi kdysi slíbila, že semnou bude i v těch nejhorších chvílích a teď tady není, aby mi řekla co se děje. Nervozitou jsem začal hrabat do podestlaných pilin.
„Champione! Tady jsem.“ Objala mě Cleo. Ach. Proč nemůžu mluvit tou jejich zvláštní řečí. Trvalo jí to.
„Neboj. Zítra tě odvezou.“ Tak je to venku. Cleo moc plakala. Chtěl jsem ji nějak utěšit, ale nevěděl jsem jak. Položil jsem ji hlavu na rameno.
„Budeš zase závodit. Uvidíš. Já to vím. Budu tě chodit navštěvovat a uvidíš, že najdeš někoho, kdo se o tebe bude starat stejně jako já. Cítím to. Cítím to tady.“ Usmála se a položila si ruku na hruď. Pane bože já pojedu pryč. Pryč od Cleo. Ona mi určitě lže. Já závodit nebudu. Nikdo to semnou neumí jako ona. Nikdo mě nebude mít rád jako ona. Chtěl jsem s ní utéct, ale nebylo jak a kam.
Bylo ráno. Přes strašlivou mlhu nebylo skoro nic vidět. Ale najednou se vyřítilo naše auto a za ním přívěs, ve kterém byl určitě on. Ten kůň. Strašně jsem se těšila, až ho uvidím. Cítila jsem, že on bude ten, se kterým něco dokážu. Bylo mi úplně jedno, jestli bude ošklivý nebo zlý, věděla jsem to.
Cleo semnou jela v jakýmsi přívěsu, ale nebyl to ten náš. Chvíli jsem si myslel, že zase jedeme na závody, ale cesta byla úplně jiná. Tu cestu na závody si pamatuji moc dobře. Pořád mě krmila pamlsky, co mám moc rád, ale pořád brečela a říkala, že mě má ráda. To co jsem si myslel, jsem radši zahodil za hlavu, protože vím, že Cleo by mě nikdy nikomu nedala, ale pořád mi to říkala. Strašně se bojím. Najednou auto zabrzdilo a já čekal co se bude dít.
„Tak pojď Champione. Poznáš svojí novou stáj a možná i nové děti, které tě budou mít rády.“ Se slzami v očích mě vedla na vodítku ven s přívěsu. Cítil jsem něco zvláštního.
Auto přijelo před stáj. Srdce mi bušilo jako nikdy. Jako kdyby se čas zpomalil. Mlha byla rázem pryč. Dveře od přívěsu otevřela mladá dívka a vyváděla koně s přívěsu. Pomalu a se slzami v očích vedla po rampě Championa. Přivedla ho ke mně.
Když jsem ho uviděla, bylo to jako bych se vznášela. Nevím jak ten pocit popsat, bylo to neuvěřitelné. Tak tohle je First Champion. Jeho hnědá srst se krásně leskla a ty jeho černé oči.
„Ahoj.“ Pozdravila mě.
„Ahoj, tak tohle je on?“ Pohladila jsem ho po čele.
„Ano, doufám, že se o něj budete dobře starat.“ Slza ji ukápla směrem k zemi. A předala mi vodítko. Champion se začal strašně vztekat.
Stála tam nějaká dívka. Byla jako opařená a Cleo mě vedla přímo k ní. Co se to proboha děje? Ne ona mě chce dát pryč? Těmhle lidem? Vždyť je neznám. Dívka si mě začala hladit po čele. Najednou jsem ucítil, že se nemusím ničeho bát, ale co Cleo? Cleo ji podávala vodítko, na kterém mě vedla. To snad ne. Postavil jsem se na zadní. Nechtěl jsem od Cleo pryč. Proč mi to jen udělala. Dívka se mě snažila uklidnit, ale já ji nemohl opustit. Zavedla mě do čerstvě vystlaného boxu. Pohladila si mě.
„Neboj. Já jsem Myshelle. Vím, že mi asi nerozumíš, ale ty jsi mi dal strašnou naději. Spolu určitě něco dokážeme.“ Pohladila mne a odešla. To snad ne.
Návrat nahoru Goto down
Maťulka
Redaktor veterán
Redaktor veterán
Maťulka

Female

PříspěvekPředmět: Re: Maťulka: Moje koniny o koních...   Maťulka: Moje koniny o koních... EmptySat Dec 20, 2008 5:21 pm

„Holky, kousek v lese jsou čerstvě posekané stromy. Kdybychom ty klády nabarvili barvou, což je, mohli bychom skákat a ty stojany se na půdě od konírny určitě najdou.“ Klády jsem zahlédla na ranní vyjížďce s Rolexem.
„Musíme poprosit Edu aby nám je traktorem dovezl.“ Vyhrkla Kelly.
„Tak super. Já zajdu za Edou, vy se postarejte o barvu a ty Deniso se podívej na půdu jestli tam jsou ty stojany, přijdu ti pomoct.“ Rozdala jsem úkoly.
Celé odpoledne jsme strávili natíráním překážek a zrezavěné stojany natíraly na bílo. Byla jsem hrozně moc šťastná. Už zítra si to vyzkouším, jaké to je skákat. Jediná Barča to umí, takže nás to naučí.
„Už zítra. Už zítra Champione.“ Pošeptala jsem mu do ouška a on nehybně stál.
Celé odpoledne byl slyšet jenom rámus traktoru a poskakujících dětí. Něco určitě dělali, protože některé jsem zahlédl postříkané od barvy. Nakonec mě Myshelle vzala na vodítku podívat se po okolí. Není zase tak špatná jak jsem si myslel, ale Cleo mi nenahradí nikdo.
Zajímalo by mě, co bude zítra. Moc by mě to zajímalo. Ale teď už bude načase jít spát.
Už zítra. Ale teď už asi půjdu spát. Po dnešku jsem moc vyčerpaná.
Ráno mě vzbudil budík, jako vždy. Sice byla neděle, ale jsem prostě do těch koní blázen a musím u nich být každou sekundu.
Opět jsem jela na kole do konírny. Vonělo to tam čerstvým senem, ale vůni přerušila Kelly, která vezla kolečka s hnojem.
„Dík ti teda povím.“ Zachichotala jsem se. Champion stál ve svém boxe. Vypadal spokojeně. Pomohla jsem holkám a už jsem si vytahovala sedlo a uzdu.
„Champione jdeme na to.“ Otevřela jsem box. Osedlala jsem si ho a vyvedla na písek. Na písku zatím žádné překážky nebyli, ale na ovále ano. Chtěla jsem si ho první zkusit.
Přišla do stáje a už si mě začala sedlat. Doufám, že to není začátečnice. Nemám je moc rád. Začala mě vyvádět na písek. Žádná sláva. Pár kaluží tam bylo. Nasedla na mě a začala semnou jezdit.
„Je vážně super! Zkusíme teda ten ovál?“ Zeptala se nějaké kamarádky když semnou cválala.
Kamarádka Jí otevřela písek a ona semnou vběhla na velkou travnatou louku, ale něco se tam vzadu tyčilo.
„Víš jak jsem tě to učila.“ Volala na ni kamarádka, ale Myshelle už neodpovídala. Cítil jsem jako kdybychom byli jedno tělo. Tryskem jsem se proháněl a najednou jsem to spatřil. Vidím dobře? Překážky. Jestli jsou to opravdu ony, tak se asi zblázním. Radostí jsem si vyhodil, ale opatrně aby Mishelle nespadla.
„To zvládneme! Tak se ukaž Champione.“ Navedla mě na překážku.
Juchůů!!! Skočil jsem.
Hnala jsem se s Champione přes ovál a naváděla ho na překážku.
„To zvládneme! Tak se ukaž Champione.“ Byla jsem strašně nervózní, ale sním jsem si byla strašně jistá, že to zvládnu. Teď, teď to přijde. Ano. Champion skočil překážku a já se nadzvedla.
„Juchůůů!!“ Zakřičela jsem si a pustila jednou rukou a zamávala ve větru. Tím jsem dala znamení, že je vše OK. Holky se začaly radovat.

O pár měsíců později…Začátek sezóny…

Za ty měsíce, jsem Championa připravovala na závody. Šlo mu to skvěle. Byli jsme jako jeden. A teď tady stojíme a čekáme až na nás dojde řada. Jsme na svých prvních závodech a já věřím, že je vyhrajeme.
Tak jsme tady. Tady to poznávám. Tady jsem kdysi poprvé vyhrál s Cleo a teď musím i s Myshelle, ale není mi nějak dobře. My s Mischelle to určitě zvládneme.
„A jako čtvrtá se připraví Myshelle Klinkeová s koněm First Championem.“ Uváděl nás rozhlas. Tak Myshelle, jdeme na to.
„Champione, my to dokážeme a teď pojď. Čeká nás závod.“ Poplácala mě po krku a vydali jsme se krokem ke startu.
Byla jsem strašně nervózní, ale dalo se to vydržet. Čekala jsem na odstartování. Udělala jsem si ještě tři kolečka cválem a vydala se na start. Když jsem přecválala startovní čáru, začaly mi utíkat čas.
První překážka. Není moc vysoká určitě to zvládneme. Jako bych si v duchu povídala s Championem. Čekalo nás dalších osm překážek. Dalších pět bylo v pohodě, ale ta předposlední.
Vyrovnávala jsem Championa a vedla ho na další. Byla dost vysoká. Champion se na ni strašně rozběhl. Skočili jsme ji, ale já cítila, že není něco v pořádku.
Předposlední překážka. Ani jednu jsem neshodil a máme výborný čas. Zrychlil jsem tedy, skok byl v pohodě, ale když jsem dopadal. Au, moje noha. Něco sní určitě mám. Začínalo mi být strašně špatně. Poslední překážka se přede mnou motala, nevěděl jsem jestli je napravo nebo nalevo. Veď mě Myshelle. Prosím.
„Champione , co je s tebou. Poslední překážka, to zvládneme. Pojď.“ Navedla mě a já skočil. Au zase ta příšerná bolest v noze. Celé tělo jsem měl jako v ohni. Proboha co se to semnou děje? Došel jsem sní za cíl.
Za cílovou čarou jsem Championa zastavila a uvolnila mu podbřišník.
„Copak je s tebou?“ Pohladila jsem ho. „Vedl sis strašně dobře a myslím, že se určitě umístíme.“ Pořád jsem ho hladila, ale cítila jsem, že není něco v pořádku.
„Odsedlejte ho holky prosím, a zaveďte. Vyhlášení bude za chvíli, musím si trochu odpočinout.“ Měla jsem o Championa hrozný strach. Při závodu si něco určitě udělal. Sedla jsem si na lavičku a doufala.
Cítil jsem, že se něco stane. Hrozně mě bolelo celé tělo. Nohu jsem měl strašně nateklou, ale děvčata si toho nevšimly. Bylo mi moc zle. Na nohou jsem se držel tak, tak.
„Ahoj Champione. Vedl sis opravdu…O bože, co to máš s nohou? Veterináře!“ Myshelle zakřičela to slovo, co jsem moc nemusel. Muž oblečen v bílém obleku se přiřítil jako tornádo a nohu mi začal prohmatávat.
Vyhlášení se blížilo. Stála jsem na startu s Championem na vodítku. Celý se chvěl.
„Třetí místo obsadil…“ Vyhlášení. O bože. „Champione? Copak, nepřešlapuj tak, já se taky už nemůžu dočkat.“
„Druhé místo vyhrála…“ Na druhém taky nejsme. „Vidíš to? Třeba budeme první.“ Neztrácela jsem naději. Ale Champion se lehal k zemi.
„Champione vstaň. Copak to vyvádíš?“ Až teď mi to došlo. Byl strašně horký a zpocený. Ne tím jak závodil, ale pot mu tekl všude.
„Ne Champione. Copak je s tebou?“ Začínala jsem brečet. Všichni se na mě dívali.
„A první místo vyhrála Myshelle Klinkeová s koněm First Championem. Gratujuleme, ale copak to vidím? Veterináře! Okamžitě!“ Ozvalo se z rozhlasu.
Veterinář přiběhl.
„Proboha vždyť on umírá?!“ Zakřičel veterinář.
„Ne! Ne! Champione jsme první! Slyšíš mě? Jsme první!“ Brečela jsem. Moc. Proč umírá? Proč mi to dělá? Co se mu stalo, že umírá. „Ne prosím, neumírej.“ Nevěděla jsem co dělat.
Věděl jsem, že už se blíží konec. Něco semnou nebylo v pořádku. Cítil jsem to. Aspoň je tady Myshelle semnou. Strašně mě to bolí. Ať to urychlí. Vím, že jsme na prvním místě. Aspoň má Myshelle to, po čem tolik toužila. Splnil jsem jí sen a to mě dělá šťastným.
Prosím nebreč. Pořád tady budu s tebou.
„Musíme urychlit jeho trápení.“ Prořekl veterinář.
„Nee!!“ Myshelle strašně plakala a pokládala hlavu na tu moji. Děkuji ti za všechno Myshelle. A najednou jsem slyšel ohromnou ránu. Teď vidím, jen černo a je mi dobře. Nic mě nebolí. Najednou je kolem mě čerstvá zelená tráva a já se pasu s ostatními koníky, možná si najdu nové přátele.
Už je po všem. Champion tady není. Bylo mi hrozně.
„Děkuji ti za vše!“ Položila jsem hlavu na jeho hruď a plakala.

Kůň běží s plícemi, setrvává srdcem a vyhrává charakterem.

KONEC!
Návrat nahoru Goto down
Oli
Luštitel abecedy
Luštitel abecedy
Oli

Female
Poeet p?íspivku : 198
Záliby : Notebook, chození se psy, malování a moje nejlepší přátelé

PříspěvekPředmět: Re: Maťulka: Moje koniny o koních...   Maťulka: Moje koniny o koních... EmptyTue Dec 23, 2008 9:45 pm

Krásné, ale smutné Maťulka: Moje koniny o koních... 215148 Maťulka: Moje koniny o koních... 129557
Návrat nahoru Goto down
Maťulka
Redaktor veterán
Redaktor veterán
Maťulka

Female

PříspěvekPředmět: Re: Maťulka: Moje koniny o koních...   Maťulka: Moje koniny o koních... EmptyTue Dec 23, 2008 10:05 pm

Jee děkuji ti moc Oli. Sce původně jsem to chtěla zkončit optimisticky, ale když jsem si vzpoměla na Clipa, nešlo to Crying or Very sad
Návrat nahoru Goto down
Sponsored content

PříspěvekPředmět: Re: Maťulka: Moje koniny o koních...   Maťulka: Moje koniny o koních... Empty

Návrat nahoru Goto down

Maťulka: Moje koniny o koních...
Strana 1 z 1
 Similar topics
-

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
World of Stories :: Literární tvorba :: Redaktor veterán :: Maťulka-
Přejdi na: